Schijn Veiligheid

Alles moet veilig zijn he?

Alle Speeltuinen moeten veilig zijn.

Kijk maar naar al die tegels onder speeltoestellen.

Ik kom van een generatie dat je nog vies mocht worden, klimmen op daken, spelen in de bossen, touwtje springen, knikkeren, tussen de middag heel ver van huis rennen met je vriendinnetjes, hutten bouwen, belletje trekken en gauw wegrennen.

Kinderen zijn het niet meer gewend om veel buiten te spelen, dit komt door social media, iPad en computerspelletjes, waardoor ze veel binnen zitten. Ouders van nu willen zo veel mogelijk hun kind beschermen, ze staan het liefst naast hun kind als ze op een klimrek klimmen.

Wij hebben Mark met zijn beperking zo veel mogelijk laten spelen en lekker vies laten worden, thuis en op school. Hierdoor werd zijn grove motoriek beter,ook  het velen hockeyen in een “gewoon” team hielp daar ook aan mee.

Thuis mocht Mark al heel jong met Paul zijn vader klussen en dan gebruikte hij een gewone zaag, schroevendraaier, schaar, mes enz. Hierdoor heeft hij geleerd niet bang te zijn, en geconcentreerd te werken. Door uitleg en het zelf gebruiken van het echte gereedschap leert hij de gevaren ervan inzien waardoor hij juist minder ongelukjes maakt. Dit geeft hem ook meer zekerheid en vertrouwen in zichzelf.

Gelukkig komt er nu een signaal waar kinderen gewoon weer kunnen vallen, een bult op hun kop krijgen en van het vallen weer opstaan.

Maak de wereld van het kind minder veilig, zodat hij weer leert vallen en opstaan! Mooie uitspraak van Pieter de Haas.

Dit lijkt me een goed streven voor nu en in de toekomst.